Piece of mind

Piece of mind

Friday, October 7, 2011

Triffle

Okayh...sementara i nak tunggu triffle i dh suam2 diparas yang normal..i nak kongsikan dgn u all kalo sape2 tanya mcm mana nk uat triffle....ney cara2 nyer k...huhuhu..salin...salin...takpun copy paste jerk okayh :)



I blajo uat mende ney mase zaman2 sekolah lagey drpd mama i..tq mak..huhuhu ;)
...tp praktikalnyer mase aku br posting...ala2 kena masak sendiri kalo nak makan ape2..plus,kategori br blajo masak jugak lar...tq pada kwn2 seposting sama ng aku..sanggup jadik bahan ujikaji aku untuk merasa masakan2 aku sumer2 tu...hehehehe..skang pun masih blajo jugak..tq jugak pd kawan2 yang sanggup merasa... kalo sedap diam2..kalo tak sedap, bg tau ok..untuk penambahbaikan...
Hari ney aku uat triffle untuk dibawa ke sekolah esok..Cara2 masak nyer senang jerk...yg buat lame, nk tunggu mende ney sejuk sebelum simpan dlm fridge.

1. Lapisan bawah....guna kek gulung...susun atur bagus2 k..penuhkan ruangannya. Nak kasi sedap, lepas dh susun, renjis2 kan air buah dr dlm tin..(bergantung pilihan masing2...nk guna cocktail ker,peach ker,pineapple ker..it's all up to u)
2. Pastu masak kastard... bak kata mama i.. 1:4...(1 cwn tepung: 3 cawan air + 1 cawan susu sejat ) kalo sape2 tak minum susu...mcm i..ehem2...gantikan dengan santan okayh..heheheh.ooppss baki air buah tadi tu leh jugak campurkan kt sini bg elakkan pembazirann...
3. Masukkan gula skali dlm kastard tu..mengikut citarasa masing2. Dh setel, didihkan atas api sehingga likat...(waktu ney u all mesti hati2..likat sgt pun tak sedap takut jd kerass..likat skit2 pun takleh..takut nnt lembik.tak bestt..mesti tepat2 ikut instinct masing2..jadik atau tak triffle ney adalah penentunya masa kt sini.)
4. Bila dah likat, angkat n masukkan dalam bekas.Curahkan dan ratakan atas kek td...
5. Buah2an dlm tin tadi tu..kan airnya sudah dicurahkan masa awal2 atas kek..hehehe..susun atas kastard. nak letak byk2 atau sikit, terpulang pd citarasa masing2...
6. Kasi sejuk skejap....then, didihkan jelly crystal...kasi cair. Lepas tu...tuangkan atas kastard tadi...Jelly crystal ney ader mcm2 perasa...depends pada citarasa masing2 nk guna rasa apa k...
7. Tunggu sehingga sejuk...dah sejuk,simpan dalam peti....nak makan,ambil saja.... :)

urmmm..perasan tak, byk btol i guna perkataan "ikut citarasa masing2"kannn...hehehe...
Slalu kalo nak masak ape2 yg baru, col mama i..lps dia ckp bahan2 yg diperlukan..i mesti tanya.."brape byk mak kena taruk nnt"..then,mesti mama i cakap.."MEMASAK ITU ADALAH SATU PERKARA YANG SUBJEKTIF"...means..terpulang ikut sukatan masing2..agak2 sendiri lar sukatannya..kata2 ney kiranya trademark kata2 mama i lar bg kami sekeluarga...kalo cerita atau tanya ttg masakan..ahaks.. ;)

Tips2:
kalo nak kasi cantik triffle u, kombinasi warna juga memainkan peranan...(kek, kastard, jelly)
Biasanya....hijau(bg kek), kuning, merah(bg jelly)..atau..coklat(bg kek), kuning. hijau(bg jelly)
kombinasi kaler triffle i arini tak cantik..sbb...kek gulung tak jumpa.jadik i gune jerk kek biasa...kaler kuning...kastard nyer..entahlar..harap2 okayh aka menjadik...dh dekat stahun sbenarnya tak uat mende ney...pakai agak2 jerk kelikatannya....ok lar...mungkin dh sejuk kotsss my triffle...oraitss..nite all ;) selamat mencuba...
( uhuk..uhuk...ala2 mcm rancangan masak2 pulak...cehhh!!!! lalalalalala )

No comments:

Post a Comment